• Novinky

            • Nečakané prekvapenie!

            • Ako to už zvykom býva, aj tento rok sa v Topoľčanoch konal jesenný „Michalský jarmok“. Nečakaným, ale o to príjemnejším prekvapením pre účastníkov jarmoku bol stánok našej školy. Hoci sme nič nepredávali, mali sme čo ponúknuť. Naše zdravotnícke asistentky poskytli záujemcom bezplatné vyšetrenie cukru v krvi a meranie krvného tlaku. Ani naše masérky sa nedali zahanbiť a mnohých oslovili s ponukou bezplatnej klasickej masáže. Milé slovo a ochota našich žiakov nezostali nepovšimnuté. Jednému pánovi sa zapáčili natoľko, že našich žiakov prekvapil a odmenil sladkým trdelníkom.

              Ďakujeme našim žiakom, učiteľom, všetkým zúčastneným i tým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na tejto akcii. Obzvlášť chceme poďakovať milému pánovi za sladkú odmenu!

            • Uvítanie prvákov – imatrikulácie

            • 27.9.2017 sme oslávili patróna našej školy. Tento deň však bol výnimočný najmä pre našich prvákov, ktorých sme privítali ako vždy – imatrikuláciami. Vystrašené prvácke tváre sa striedali s huncútskymi úsmevmi našich tretiakov, ktorí si uvítanie vzali pod svoje krídla. Prváci a aj ich starší kolegovia sa pochválili poctivo nacvičenými tanečnými choreografiami. A potom to začalo – pestrá paleta úloh sprevádzaných sladko-kyslou príchuťou šľahačky, horčice či kečupu našich prvákov prekvapila. Ich statočnosť bola nakoniec odmenená drobným darčekom.

              Milí naši prváci, srdečne Vás vítame medzi nami! Prajeme Vám veľa sily a trpezlivosti počas štúdia!

          • Svätý Vincent de Paul – patrón školy
            • Svätý Vincent de Paul – patrón školy

            • Aj tohtoročný 27. september patril oslave patróna našej školy – sv. Vincenta de Paul. Tento sviatok sme aj patrične oslávili. Začali sme svätou omšou, ktorú slávil náš duchovný správca a sprevádzal krásny spev našich žiakov. Po svätej omši nás duchovne obohatili aj naši bývalí  /i súčasní/ žiaci, ktorí nám prostredníctvom fotografií a osobných svedectiev  sprostredkovali svoje  výnimočné zážitky, v rámci aktivít komunity sv. Egídia.  Sú pre nás krásnym príkladom lásky k blížnemu, ochoty pomáhať a snahy podeliť sa s tými, čo to potrebujú.

              Viac v našej fotogalérii.

               

               

            • Deň zdravia

            • Deň zdravia v ZŠ sv. Ladislava v Topoľčanoch

              V rámci spolupráce medzi cirkevnými školami sme pripravili pre žiakov ZŠ sv. Ladislava hravou formou aktivity, prednášky k Svetovému dňu zdravia. Žiakom sa naše aktivity veľmi páčili a boli neskutočne milí. Veríme, že sme spolu strávili nielen poučný, ale aj veselý a prospešný Svetový deň zdravia.

              Za prípravu ďakujeme: PhDr. M. Palušovej, PhDr. M. Belaňovej, PhD., PhDr. A. Tomanovej, PhDr. J. Babjakovej, Mgr. Vitkovej, Mgr. Davidekovi, našim študentom z III. ZA, III. MAS a II. ZA.

            • Komenský a my

            • Pedagogická fakulta UKF v Nitre v  spolupráci s ďalšími vzdelávacími inštitúciami zorganizovala 14. ročník celoslovenskej súťaže pod názvomKomenský a my“.  Cieľovou skupinou súťaže boli žiaci  základných a stredných škôl, pričom súťaž mala  literárnu  a výtvarnú časť.  

              Za SZŠ sv. Vincenta de Paul sa do súťaže zapojil Branislav Florek,  žiak  II. MAS. Za svoju esej na tému Láska a jej podoby získal čestné uznanie.

              Blahoželáme!

              Fotky nájdete vo fotoalbume.

            • Súťaž Poskytovanie prvej pomoci SZŠ

            • II. ročník regionálneho kola súťaže Poskytovanie prvej pomoci SZŠ

              Erudovane poskytnutá prvá pomoc dokáže zachrániť ľudský život. Toto je cieľ, ktorý je prvoradým vo vzdelávaní na Strednej zdravotníckej škole sv. Vincenta de Paul v Topoľčanoch. Neustála potreba zlepšovať sa v našom obore vyústila aj do organizácie súťaže Poskytovanie prvej pomoci SZŠ.

              Na našej škole v Topoľčanoch sa uskutočnil dňa 5. 4. 2017 už II. ročník regionálneho kola tejto súťaže, na ktorom sa zúčastnilo 9 trojčlenných družstiev zo SZŠ v západoslovenskom regióne: SZŠ Považská Bystrica, SZŠ Trenčín, SZŠ Nitra, SZŠ Nové Zámky, SZŠ Dunajská Streda, SZŠ Skalica, SZŠ Trnava, SZŠ Strečnianska ul. Bratislava a SZŠ Topoľčany.

              Súťažilo sa na 6 stanovištiach: hromadné nešťastie, pracovné úrazy, športové úrazy, náhle stavy, dopravná nehoda a vedomostný test.

              Súťažiaci preukázali schopnosť rýchlo a pohotovo reagovať v situáciách, ktoré ohrozujú ľudské zdravie. Overili si nadobudnuté praktické zručnosti a teoretické vedomosti z poskytovania prvej pomoci v teréne.

              I. miesto obsadili súťažiaci zo SZŠ Trenčín: Slávka Kopecká, Laura Okajčeková, Zuzana Ondrušková. Na II. mieste sa umiestnili študenti zo SZŠ Považská Bystrica: Soňa Feješová, Anna Mária Kytková, Erika Vraníková a III. miesto patrilo SZŠ Nitra: Martin Kondé, Monika Mináriková, Matej Velčic.

              Súťažné družstvo SZŠ Topoľčany, ako družstvo usporiadateľskej školy, sa zúčastnilo súťaže mimo poradia. Vzhľadom na minuloročné víťazstvo v I. ročníku regionálneho kola postupujeme priamo do celoštátneho finálového kola, ktoré sa uskutoční v Žiline. Reprezentovať nás budú žiaci II. ZA: Lukáš Bambásek, Lucia Mišutová a Martin Mócik.

              Sponzormi akcie boli AUTOCENTER BOBOŠÍK, AZ Flora, s. r. o., ELEKTROMONT, INTERSTYLE, Jedáleň u Kráľa, Ľuba Pek, MILÉNIU ŠÍPOŠ SEDACIE SÚPRAVY, RECYKLÁCIA MOTOROVÝCH VOZIDIEL MAJTÁN NITRIANSKA STREDA, SLUŽBY FRANCO SOLČANY, TOKO, s. r. o., TOPNAD, a. s., TREND SPORT.

              Vďaku za spoluprácu by sme chceli menovite vyjadriť aj Ing. Petrovi Balážovi, primátorovi mesta Topoľčany, MUDr. Helene Žaťkovej, vedúcej lekárke ZZS Topoľčany, Bc. Andrejovi Barborkovi, riaditeľovi územného spolku Slovenského červeného kríža Topoľčany. Ďakujeme aj záchranárom zo ZZS Topoľčany, ktorí vykonávali funkciu porotcov na jednotlivých stanovištiach, a dobrovoľným hasičom z Veľkých Chlievan.

               

              Naša škola bola tento rok organizátorom II. ročníka regionálneho kola súťaže Poskytovanie prvej pomoci SZŠ, ktorá sa konala 5. 4. 2017. Prinášame výsledky súťaže:

              I. miesto získali súťažiaci zo SZŠ Trenčín

              Slávka Kopecká

              Laura Okajčeková

              Zuzana Ondrušková

                    II. miesto SZŠ Považská Bystrica

                    Soňa Feješová

                    Anna Mária Kytková

                    Erika Vraníková

                    III. miesto SZŠ Nitra

                    Martin Kondé

                    Monika Mináriková

                    Matej Velčic

               

              Výhercom srdečne blahoželáme.

              Fotky si môžete pozrieť vo fotogalérii.

               

            • Biblická olympiáda

            • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Konferencia biskupov Slovenska vyhlásili v školskom roku 2016/2017 už šestnásty ročník Biblickej olympiády.

              Cieľom BO je výchova k hodnotám a medziľudským vzťahom na základe spoznávania biblických postáv a udalostí.

              Tento rok boli predmetom súťaže knihy:

                                            STARÝ ZÁKON        Genezis 1-11:      

                                                                             Kniha Sudcov

                                                                             Kniha proroka Daniela 1-6 a 13-14

                                             NOVÝ ZÁKON:        List Efezanom  

              Spoločnou témou vybraných kníh bola téma Zápas o pravé hodnoty.    

              Víťazom školského kola sa stala trieda III. ZA. Blahoželáme!

               

              Pozrite si aj fotoalbum.

          • Dôstojnosť v zdraví aj v chorobe
            • Dôstojnosť v zdraví aj v chorobe

            •  

               Život prináša vrcholy aj pády, úspechy aj prehry, ale ľudská dôstojnosť je dôležitou súčasťou života nielen v zdraví, ale aj v chorobe. Vyvrcholením kampane je celoslovenská zbierka s názvom Dni nezábudiek, aby sme nezabúdali – čo sa nám často stáva –, že duševné zdravie je možno ešte o málo dôležitejšie ako to telesné. v zdraví  Liga za duševné zdravie pripravila, ako každú jeseň, pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia, ktorý bude 10. októbra, edukačnú kampaň na podporu duševného zdravia a dôstojnosti aj v chorobe.  Do zbierky sa zapojila aj naša škola.

              Viac fotiek si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

            • Oslava patróna našej školy

            • 27. 9. 2016 sme oslavovali patróna našej školy sv. Vincenta de Paul v spojení s imatrikuláciami našich prvákov. Fotky si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

          • Pamiatka obetí holokaustu
            • Pamiatka obetí holokaustu

            • Len pred pár týždňami sme si pripomenuli 72. výročie Slovenského národného povstania, jednej z najvýznamnejších udalostí slovenských dejín. V piatok 9. septembra sa pripomínalo opäť. Tentokrát, bohužiaľ, nie s  radosťou. Pripomínali sme si pamiatku obetí holokaustu, pamiatku ľudí, ktorí sa ničím neprevinili, pamiatku tých, ktorí zomreli len preto, že boli iní.

              Gymnázium a Stredná  zdravotná škola sv. Vincenta de Paul sa pokúsili svojim žiakom priblížiť udalosti, ktoré viedli k tejto genocíde, iným, netradičným spôsobom. 8.9. 2016 sa vydali na celodennú exkurziu, aby si nová generácia dokázala aspoň sčasti predstaviť, čo museli prežívať ľudia, ktorí stratili všetko a  prestalo sa s nimi zaobchádzať ako s ľudskými bytosťami.

              Prvou z dvoch zastávok bola Sereď a jej novootvorené Múzeum holokaustu v  priestoroch pracovného a koncentračného tábora, ktorý je jediný zachovalý na našom území. Študenti dostali možnosť zistiť viac o podmienkach v tábore, o jeho fungovaní, o ľuďoch v ňom a o ich osudoch. Zarezonoval hlavne fakt, že z tohto tábora bolo v transportoch na smrť vyslaných viac ako16 000 ľudí. Súčasťou prehliadky bola aj prednáška o živote o Židov počas SNP a po jeho potlačení, ktorej časť sa špeciálne venovala Židom z okolia Topoľčian.

              Po odchode z múzea cesta smerovala priamo do Bratislavy. V Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava sa konal pietny akt čítania mien obetí holokaustu. Jeho základnou myšlienkou je vrátiť meno každému jednému z tých, z ktorých spravili nacisti len číslo vytetované na zápästí či  napísané na papieri. Podujatie svojou prítomnosťou obohatilo aj niekoľko preživších, ktorí všetkým prítomným vyrozprávali svoj vlastný príbeh o tom, čo všetko počas vojny zažili a videli, ale tiež o tom, že oni síce môžu byť medzi nami, ale veľmi veľa ich známych, priateľov a členov rodiny také šťastie nemali.

              Celý deň bol pre študentov oboch škôl poučný a pripomína, že sú to práve oni, ktorí musia prebrať štafetový kolík zodpovednosti a pamäti, aby chyby predošlých generácii poučili generácie budúce, ktoré sa z nich budú vedieť poučiť a zabrániť ich opakovaniu v budúcnosti.

              Len pred pár týždňami sme si pripomenuli 72. výročie Slovenského národného povstania, jednej z najvýznamnejších udalostí slovenských dejín. V piatok 9. septembra sa pripomínalo opäť. Tentokrát, bohužiaľ, nie s  radosťou. Pripomínali sme si pamiatku obetí holokaustu, pamiatku ľudí, ktorí sa ničím neprevinili, pamiatku tých, ktorí zomreli len preto, že boli iní.

              Gymnázium a Stredná  zdravotná škola sv. Vincenta de Paul sa pokúsili svojim žiakom priblížiť udalosti, ktoré viedli k tejto genocíde, iným, netradičným spôsobom. 8.9. 2016 sa vydali na celodennú exkurziu, aby si nová generácia dokázala aspoň sčasti predstaviť, čo museli prežívať ľudia, ktorí stratili všetko a  prestalo sa s nimi zaobchádzať ako s ľudskými bytosťami.

              Prvou z dvoch zastávok bola Sereď a jej novootvorené Múzeum holokaustu v  priestoroch pracovného a koncentračného tábora, ktorý je jediný zachovalý na našom území. Študenti dostali možnosť zistiť viac o podmienkach v tábore, o jeho fungovaní, o ľuďoch v ňom a o ich osudoch. Zarezonoval hlavne fakt, že z tohto tábora bolo v transportoch na smrť vyslaných viac ako16 000 ľudí. Súčasťou prehliadky bola aj prednáška o živote o Židov počas SNP a po jeho potlačení, ktorej časť sa špeciálne venovala Židom z okolia Topoľčian.

              Po odchode z múzea cesta smerovala priamo do Bratislavy. V Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava sa konal pietny akt čítania mien obetí holokaustu. Jeho základnou myšlienkou je vrátiť meno každému jednému z tých, z ktorých spravili nacisti len číslo vytetované na zápästí či  napísané na papieri. Podujatie svojou prítomnosťou obohatilo aj niekoľko preživších, ktorí všetkým prítomným vyrozprávali svoj vlastný príbeh o tom, čo všetko počas vojny zažili a videli, ale tiež o tom, že oni síce môžu byť medzi nami, ale veľmi veľa ich známych, priateľov a členov rodiny také šťastie nemali.

              Celý deň bol pre študentov oboch škôl poučný a pripomína, že sú to práve oni, ktorí musia prebrať štafetový kolík zodpovednosti a pamäti, aby chyby predošlých generácii poučili generácie budúce, ktoré sa z nich budú vedieť poučiť a zabrániť ich opakovaniu v budúcnosti.

              Viac fotiek si môžete pozrieť v našom fotoalbume.

            • Naši študenti v Komforte

            • Zariadenie pre seniorov Komfort v Topoľčanoch (ďalej len ZPS) má vytvorenú veľmi dobrú spoluprácu aj so Strednou zdravotníckou školou sv. Vincenta de Paul v Topoľčanoch. Žiaci tejto školy, ktorí študujú v rámci študijného odboru masér, navštevujú počas odbornej praxe aj naše zariadenie. Ide o študentov 4. (maturitného) ročníka, ktorí vykonávajú odbornú prax v našom zariadení pod dohľadom skúsených a profesionálnych odborníkov – pedagógov. Pre našich seniorov vykonávajú klasickú i reflexnú masáž, lymfodrenáž, rôzne relaxačno-rekondičné cvičenia a iné pohybové aktivity. Možnosť využitia takýchto rehabilitačných služieb sa u obyvateľov ZPS stretáva s pozitívnou odozvou. Naše zariadenie navštevujú aj študenti štvrtého ročníka vyššie uvedenej školy, ktorí študujú odbor zdravotnícky asistent a v minulosti vykonávali v našom zariadení odbornú prax. Sme radi, že aj po ukončení uvedenej praxe sa k nám radi vracajú a pravidelne navštevujú našich seniorov, ktorí sa stretnutiam s „našimi mladými“ veľmi tešia. Spoločne trávený čas, napr. pri piesňach na gitare, je príjemným spestrením jesene života našich klientov. Vždy ich medzi sebou radi uvítajú a tešia sa na rôzne procedúry, ale i na rozhovory so študentmi, ktorí im na tvárach vyčaria radosť i úsmev. Pedagógovia i študenti tejto školy sa tak stali súčasťou našej „komforťáckej rodiny“. Sme radi, že aj napriek vyťaženosti, ktoré si štúdium vyžaduje, si vždy nájdu čas nielen pre seba, ale aj pre „svojich blížnych“. Zároveň všetkým tohtoročným maturantom želáme veľa síl, múdrosti, odvahy pri skladaní „skúšky dospelosti“ – maturity, radostný vstup do nového začiatku, a aby všetky vedomosti i praktické zručnosti, ktoré počas štúdia získali, využili nielen pre seba, ale aj pre všetkých, ktorí budú ich pomoc, vľúdne slovo i pohladenie potrebovať najviac ...

              Rudolf Kahan – sociálny pracovník ZPS

            • Deň zdravia

            • Deň zdravia v ZŠ sv. Ladislava v Topoľčanoch

              V rámci spolupráce medzi cirkevnými školami sme pripravili pre žiakov ZŠ sv. Ladislava hravou formou aktivity, prednášky k Svetovému dňu zdravia. Žiakom sa naše aktivity veľmi páčili a boli neskutočne milí. Veríme, že sme spolu strávili nielen poučný, ale aj veselý a prospešný Svetový deň zdravia.

              Za prípravu ďakujeme: PhDr. M. Palušovej, PhDr. M. Belaňovej, PhD., PhDr. A. Tomanovej, PhDr. J. Babjakovej, Mgr. Vitkovej, Mgr. Davidekovi, našim študentom z III. ZA, III. MAS a II. ZA.

               

            • Ďalší úspech na súťaži

            • V celoslovenskej súťaži  Poskytovanie prvej pomoci SZŠ, ktorá sa konala v Dunajskej Strede 6. - 8. 6. 2016,  získali naši žiaci krásne 3. miesto. Veľmi sa z toho tešíme a blahoželáme.

            • Literárne exkurzia v Martine

            • 26. 4. 2016 sme sa zúčastnili exkurzie v Martine, kde sme navštívili Maticu slovenskú, Literárne múzeum Slovenskej národnej knižnice, divadelné predstavenie a Národný cintorín, ktorý je miestom posledného odpočinku mnohých významných osobností slovenského národného života, ako boli František Hečko – spisovateľ,  Milan Hodža – politik, predseda vlády ČSR, prezident ČSR, Svetozár Hurban-Vajanský – spisovateľ, Janko Kráľ – spisovateľ, Martin Kukučín – spisovateľ a mnoho iných.

               

              Najviac nás zaujal náhrobný kameň Hviezdoslava, na ktorom sa nachádzal krásny citát: „Oni – verili, dúfali skalopevne, tvrdosťou tatranskej žuly – vo víťazstvo Pravdy, hoc na smrť zmučenej i prekliatej a pochovanej v tej nádeji i zmierali.“

              Fotky sú v našom fotoalbume.

            • Boli sme úspešní v SOČ

            • Veľkým úspechom našich študentov bolo získanie 1. miesta na krajskej prehliadke Stredoškolskej odbornej činnosti. Študentky 3. ročníka Denisa Mellová a Veronika Trnovcová spracovali tému v odbore zdravotníctvo a farmakológia, ktorá sa týkala škodlivých vplyvov energetických nápojov.

              Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

              .

               

            • Olympiády cudzích jazykov - naše úspechy

            • V tomto školskom roku sme zabodovali aj na Olympiáde anglického jazyka, na ktorej v okresnom kole získala 1. miesto Zuzana Košťálová (4. ročník) a na Olympiáde nemeckého jazyka sa na 1. mieste umiestnila Vanesa Schwertsiková (2. ročník).

              Blahoželáme smiley

            • Súťaž v poskytovaní v prvej pomoci - máme 1. miesto

            • Dňa 22.03.2016 sa žiaci našej školy Pavol Andel, Renáta Straková z II.ZA a Denisa Mellová z III.ZA zúčastnili regionálneho kola súťaže  Poskytovanie prvej pomoci SZŠ v Trnave, na ktorej obsadili prvé miesto a postúpili do celoslovenského kola. Srdečne blahoželáme.