• Novinky

          • POZVÁNKA
            • POZVÁNKA

            • Pozývame Vás na spoločné prežívanie svätej omše v utorok 3.11.2020 o 16,00 hod. Celebrantom sv. omše bude otec biskup Jozef Haľko. Internetové vysielanie bude prebiehať z kostola povýšenia Svätého kríža v Bratislave. Program môžete sledovať cez odkaz uvedený nižšie.

          • POZVÁNKA
            • POZVÁNKA

            • Spojená katolícka škola v Nitre Vás pozýva na spoločnú modlitbu posvätného ruženca prostredníctvom živého vysielania cez aplikáciu Microsoft Teams dňa 20.10.2020 (utorok) o 20,00 hod. Tajomstvá bolestného ruženca sa budú predmodlievať riaditelia cirkevných škôl Nitrianskej diecézy. Kliknutím na odkaz uvedený nižšie sa môžete pripojiť. Po otvorení odkazu sa Vám objaví ponuka s možnosťami. Zvoľte možnosť "Sledovať radšej na webe" a následne - pripojiť sa ako "anonym".

          • „Všetci sa rodia ako originály, ale mnohí zomierajú ako fotokópie“.
            • „Všetci sa rodia ako originály, ale mnohí zomierajú ako fotokópie“.

            • Vo štvrtok 1. októbra v Assisi v Sanktuáriu zrieknutia sa šiat sv. Františka (Santuario della Spogliazione) sprístupnili zraku pútnikov telo budúceho blahoslaveného, 15-ročného chlapca Carla Acutisa. Iniciatíva diecézy je súčasťou blahorečenia, ktoré sa uskutočnilo 10. októbra v meste sv. Františka a ktorému predsedal kardinál Agostino Vallini, pápežský legát pre baziliky sv. Františka a Panny Márie Anjelskej (Santa Maria degli Angeli).
                 Otvoreniu Carlovho hrobu predchádzala svätá omša, na ktorej sa zúčastnili aj jeho rodičia. „Nie je to každodenná záležitosť, aby bol 15-ročný človek vyvýšený na slávu oltára, v znamení skutočne svätého života, zakoreneného v Evanjeliu a vedeného v stopách sv. Františka z Assisi“ – poznamenal biskup Assisi Mons. Domenico Sorrentino pri spriehľadnení čelnej steny sarkofágu budúceho blahoslaveného.
              Carlo Acutis zomrel v roku 2006 na agresívnu formu leukémie. Pútnici, medzi ktorými prevažuje mládež, môžu v týchto dňoch priamo vidieť cez sklo jeho mladú tvár, verne zachovanú vďaka silikónovej posmrtnej maske.
                 „Tento chlapec bol skutočne geniálny a mnohé aspekty jeho života sú pre nás provokáciou“, dodal biskup Assisi. Ako ďalej informoval, v deň blahorečenia, v sobotu 10. októbra,  bola na slávnosti prítomná relikvia, no jeho telo zostane v spomínanom sanktuáriu vystavené k verejnej úcte až do 17. októbra.
                 Carlo Acutis ako študent lýcea spájal svoju horlivú vieru s nadaním na počítače a informačné technológie. Multimediálna publikácia, ktorú vytvoril, je prehľadom všetkých evidovaných eucharistických zázrakov. Knižne vyšla aj v slovenčine pod titulom Eucharistické zázraky vo svete (Studio Lux, 2017). Známy je jeho výrok: „Všetci sa rodia ako originály, ale mnohí zomierajú ako fotokópie“.