• Novinky

          • REGIONÁLNE KOLO SÚŤAŽE V POSKYTOVANÍ PRVEJ POMOCI
            • REGIONÁLNE KOLO SÚŤAŽE V POSKYTOVANÍ PRVEJ POMOCI

            •    Súťaž v poskytovaní prvej pomoci určená pre študentov stredných zdravotníckych škôl Západoslovenského kraja prebehla dňa 4.4.2019 na pôde našej školy. Privítali sme svojich kolegov z iných zdravotníckych škôl, aby sme vzájomne otestovali svoje vedomosti a zručnosti. Počasie nám prialo. Štvrtý ročník regionálneho kola súťaže bol obohatený o lúče slnka, ale i nezbedného vetra. Naša škola sa zrazu stala dejiskom rôznorodých úrazov, nehôd, no i prirodzených životných situácií. Našťastie iba simulovaných. Trojčlenné družstvá postupne prechádzali šiestimi stanovišťami, kde mali možnosť preukázať úroveň svojich schopností rýchlo sa rozhodovať a správne konať. Čakali na nich zranené i hysterické osoby, s ktorými si museli poradiť. Museli pomôcť žene rodiacej v domácom prostredí, pri pracovnom úraze, športovom, či autonehode. Svoju  šikovnosť ukázali aj naši maskéri.  Vierohodne a veľmi realisticky zamaskovali svojich spolužiakov, ktorí vzbudzovali dojem reálne zranených osôb.  Ani herci sa nenechali zahanbiť a predviedli herecké výkony hodné ocenenia. Všade bolo veľa krvi, hysterických výkrikov i zúfalých volaní o pomoc. Súťažiaci sa však nenechali strhnúť atmosférou, ale s chladnou hlavou sa pustili do zachraňovania a ošetrovania ranených.

                  Napriek snahe všetkých zúčastnených, zvíťaziť mohlo iba jedno družstvo. Tento krát sa to podarilo strednej zdravotníckej škole z Trnavy, ktorá sa zároveň stala aj hostiteľom regionálneho kola súťaže v poskytovaní prvej pomoci budúci rok. Druhé miesto obsadila stredná zdravotnícka škola z Považskej Bystrice a na treťom mieste sa umiestnila stredná zdravotnícka škola z Nových Zámkov. Výhercom srdečne gratulujeme!

                  Zároveň chceme poďakovať všetkým účastníkom, organizátorom, hercom, maskérom a v neposlednom rade i záchranárom a pedagógom.  

               

                 

            • VŠETKY CESTY VEDÚ DO RÍMA

            •  

                  Hovorí sa, že všetky cesty vedú do Ríma. Veru, aj tá naša nás priviedla do večného mesta.   Posledný marcový týždeň patril výnimočným zahraničný zážitkom. V dňoch od 25.marca až do 31.marca 2019  sme spoločne putovali nielen do večného mesta – Ríma, ale navštívili sme aj Assisi a Benátky. V pondelok večer sme plný odhodlania a radosti odchádzali z Bratislavy. Po dlhom a náročnom nočnom cestovaní sme sa ráno ocitli v Ríme, kde sme navštívili najskôr Baziliku sv. Pavla za hradbami. Je vybudovaná priamo nad svätcovým hrobom. Neobišli sme ani známe antické pamiatky – Koloseum, Forum Romanum, Trajánovo Fórum, Kapitol či Piazza Venezia. Po zaujímavej návšteve historickej časti Ríma sme sa presunuli do Vatikánu. Veľmi sme sa tešili z návštevy Vatikánskych múzeí so Sixtínskou kaplnkou, kde nás nadchli nádherné maľby. Na rad prišla aj návšteva Baziliky sv. Petra vo Vatikáne a neobišli sme ani hrob sv. Jána Pavla II. a sv. Jána XXIII. Sú to naozaj výnimočné miesta, ktoré dýchajú pokojom, pokorou a veľkoleposťou zároveň. Aj náš duch pookrial vďaka bohatému duchovnému programu.

               

                  Ďalší deň nás privítalo historické centrum. Jeho návšteva bola spojená aj s audienciou so Svätým Otcom na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Stretnutie so Svätým Otcom, pápežom Františkom bolo jedinečné a nezabudnuteľné, plné lásky a úprimnej radosti. Dokonca nám neprekážali ani dažďové kvapky, ktoré sa rozhodli spestriť nám tento výnimočný deň.

               

                  Pokračovali sme návštevou Baziliky Santa Maria Maggiore. Bazilika je  jedným z najstarších a najvýznamnejších mariánskych chrámov na svete. Pôvodná bazilika bola postavená vo 4. storočí.  Pápež Hadrián II. v roku 867 v chráme za prítomnosti sv. Cyrila a sv. Metoda položil na hlavný oltár slovanské bohoslužobné knihy a tak schválil staroslovenčinu ako liturgický jazyk. Nasledovala prehliadka centra Ríma s antickými aj kresťanskými pamiatkami, vrátane Fontany di Trevi.

               

                  Nasledujúce ráno sme si spestrili prehliadkou Lateránskej baziliky, kde bolo prvé sídlo pápežov. V budove na námestí Piazza di San Giovanni in Laterano priamo oproti Lateránskej baziliky sa nachádzajú sa tzv. Sväté  schody,  ktoré dala  previesť sv. Helena z Jeruzalema do Ríma. V podvečer sme opustili Rím a vydali sme sa na cestu do Assisi.

               

                  Assisi, krásne malebné historické mestečko známe ako rodisko svätého Františka z Assisi.  Navštívili sme  kostol Santa Maria degli Angeli, ktorý je považovaný za centrum Františkánskeho rádu. Prezreli sme si aj kaplnku Porciunkula, kde zomrel sv. František. Assisi a jeho historické centrum je to jedno z najznámejších pútnických miest v Taliansku a je zapísané aj v zozname UNESCO. Prezreli sme si aj kostol Santa Chiara, kde pod hlavným oltárom je otvorený hrob sv. Kláry. Celé mesto je nasiaknuté duchovnou atmosférou a je veľmi príjemné len tak sa túlať jeho starobylými uličkami.

               

                  Ďalší deň sme cestovali vlakom do Benátok – mesta na vode, po ktorej sa plavia gondoly. Na Námestí sv. Marka, nás prekvapili tak trošku dobiedzajúce čajky. Lietali nad našimi hlavami a keď objavili čo-to do zobáka, neváhali si kúsok aj uchmatnúť. Bazilika sv. Marka s nádhernou gotickou fasádou zdobenou farbenými mozaikami bola naším ďalším cieľom. Prechádzali sme sa tu tými najkrajšími benátskymi uličkami s množstvom palácov, kostolov, mostov, námestí a kaviarničiek. Benátky boli našou poslednou zastávkou. Potom sme sa vydali na spiatočnú cestu domov.

               

              Návšteva Talianska, Ríma, všetky tie historické pamiatky a stretnutie so Svätým Otcom, príjemná a pokojná atmosféra v Assisi či romantické zákutia v Benátkach – to všetko bolo pre nás výnimočné, nezabudnuteľné a duchovne obohacujúce. Tešíme sa na ďalšie putovania.

                  

                 

            • Lyžiarsky kurz

            • V dňoch 4.3.–8.3.2019 v krásnom horskom prostredí Malinô Brdo pri Ružomberku sa uskutočnil lyžiarsky kurz určený pre žiakov I. ročníkov. Prihlásených bolo 31 žiakov oboch študijných odborov. Ubytovanie sme mali v turistickej chate Skalka vzdialenej asi 100m od vlekov SKI centra. Podmienky v chate boli síce skromnejšie, no o to srdečnejší a ústretovejší  bol personál chaty – hlavne pani Zdenka. Jej vnuk, bývalý reprezentant v zjazdovom lyžovaní, nám tiež bol nápomocný.

              Napriek pondelňajšiemu nočnému lejaku sme mali snehu dostatok. V utorok v noci nám náladu vylepšilo vytrvalé sneženie a ráno sme sa zobúdzali do bieleho lesného kráľovstva. Všetko bolo umocnené jarným slnečným počasím počas celého kurzu. Všetky zjazdovky boli  v plnom prúde a mali sme si kde zalyžovať. Samozrejme, že sme túto situáciu využili v plnej miere. Únava však nedala na seba dlho čakať a po druhom dni už začala skúšať všetkých účastníkov. Na tretí deň popoludní sme si vyšli na turistickú vychádzku  do okolia strediska. V jej závere sme sa kochali nevídaným pohľadom na Ružomberok pod nami a na zasnežené Západné Tatry, Kriváň, Nízke Tatry. Späť sme sa pohodlne vyviezli kabínkovou lanovkou.

              Počas kurzu nedošlo k žiadnemu vážnejšiemu zraneniu. Dúfame, že účastníci si dobre zalyžovali a domov si priniesli veľa zážitkov.

              Čo dodať na záver? Všetci začiatočníci, aj napriek počiatočným pádom, sa nevzdávali a naučili sa lyžovať a to tak dobre, že po druhom dni už veselo fičali na primeraných zjazdovkách a najmä bez pádov !!! Patrí im za to naša pochvala. Zdatnejší zdokonalili svoje umenie na lyžiach. Všetci si zaslúžia pochvalu za vzorné správanie, rešpektovanie pokynov inštruktorov a vzornú prezentáciu školy.

               

              Športu zdar !!!